Vaikų psichologo patarimai tėvams

Kaip žino kiekvieno tėvelis, vaikų auklėjimas tikrai nėra paprastas. Prieš tėvystės pradžią galima galvoti, kad mes būsime tobuli tėvai, atsakysime į kiekvieną vaiko klausimą ir užtikrinsime jam tobulą vaikystę. Tai yra kiekvienų tėvų svajonė ir siekis. Tik realybė pasirodo esanti sudėtingesnė, nei kuris nors iš mūsų norėtų.

Tėvystė yra kupina iššūkių, įtampos ir kliūčių. Kad tai įveikti reikia įdėti nemažai pastangų. Ir tai prie geriausių sąlygų. Bet kai darbo ir vaikų priežiūros rutina pasipildo papildomais ir neplanuotais iššūkiais, auginti vaiką ir išauklėti jį pagal mūsų siekius pasidaro neįtikėtinai sudėtinga. Daugelis to nesugeba padaryti ir kreipiasi pagalbos į vaikų psichologą. Tame nėra visiškai jokios gėdos: net ir pavyzdingiausios šeimos kreipiasi pagalbos į vaikų psichologą. Kodėl turėtų būti kitaip? Suaugusieji, net ir turėdami geresnius socialinius ir psichologinius įgūdžius savo emocijoms atpažinti, suvaldyti, o iš to kylančios problemos spręsti vis tiek vis dažniau ieško psichologinės pagalbos. Kodėl tikimasi, kad vaikai, kurie tokių įgūdžių neturi arba turi kur kas mažiau, nesusidurs su emociniais sunkumai ar mokės juos tinkamai išspręsti? Galbūt kai kurie pamiršta, koks jautrus ir trapus yra vaikų pasaulis bei kokią didelę įtaką jam daro branda, hormonų ir kiti pokyčiai brendimo laikotarpiu.

Daugumoje situacijų kreipimosi į vaikų psichologą priežastys yra panašios viena į kitą, todėl psichologai gali pasidalinti patarimais, kurie gimė iš tokios patirties.

Negalvokite, kad vaikų psichologo konsultacija padaro jus blogais tėvais

Tėvų tarpe įprasta galvoti, kad jie turi sugebėti vienui vieni išeiti iš kiekvienos probleminės vaikų auklėjimo situacijos. Bet ne visais atvejais tėvai turi atitinkamų įgūdžių, nes ne visos brendimo problemos yra taip jau tiesiogiai susijusios su tėvyste. Kaip tam tikras namų remonto užduotis esame linkę patikėti profesionalams ir tai nepadaro mūsų prastesniais namų savininkais ir šeimininkais, taip ir kai kuriuos vaikų psichologijos sprendimus dera patikėti spręsti psichologams.

Neignoruokite vaikų ir jų nusiskundimų

Iš tėvų perspektyvos, žvelgiant visiškai racionaliu žvilgsniu, kai kurie vaikų išsakomi norai ar nusiskundimai gali skambėti absurdiškai. Jų žodžiuose gali būti mažai logikos ir todėl natūrali tėvų reakcija gali būti vaikų ignoravimas. Bet nepamirškime, kad dažniausiai vaikai gali tik labai aptakiai ir nerišliai išreikšti savo emocijas, nes neturi tam pakankamo emocinio intelekto ir kitų tam reikiamų socialinių įgūdžių. Kad ir kaip nerišliai, nelogiškai ar nepateisinamai skambėtų vaikų žodžiai, niekada jų neignoruokite. Pabandykite juos suprasti, o jei nepavyksta ir nusiskundimai kartojasi bei įgauna patologinį pobūdį – kreipkitės į vaikų psichologą.

Nedelskite ieškoti pagalbos

Yra sunkumų, kuriuos palikti vaikams „išaugti“ yra labai pavojinga. Ne todėl, kad tos problemos bent paviršutiniškai niekada nedings. Bet nesprendžiami emociniai sunkumai gali nugrimzti giliai į pasąmonę ir ten daryti didelę neigiamą įtaką mūsų vaikų gyvenimui net tuomet kai jie suaugs. O tuomet vaikystės problemas pripažinti ir tuo labiau jas spręsti ir tą daryti sėkmingai taps daug sunkiau. Juk kiekvieni tėvai, kiekviena šeima linki savo vaikui visko, kas geriausia, todėl nesikreipti į vaikų psichologą laiku, kai tik atpažįstama problema yra švelniai tariant nerekomenduotina.

Psichologas suaugusiems

 

Vaikų brendimas yra kupinas iššūkių ir tėveliams, ne tik vaikams. Vaiko auginimas yra kupinas įtampų, kurios gali išryškinti kitas, gilesnes ir su vaikų auklėjimu nesusijusias emocines negandas. Prie to pridėjus darbe patiriamus stresą ir įtampą ar kitus gyvenimiškus iššūkius, toks probleminis psichologinis užtaisas gali būti tikrai ne koks. Suaugusiems, kaip ir vaikams, irgi nereikėtų delsti surasti galintį padėti psichologą. Reikiant skubios ir kvalifikuotos pagalbos, rekomenduojama jos ieškoti tiesiogiai artimiausiame psichikos sveikatos centre arba kreiptis į psichologą privačiai, per psichoterapijos.lt ar kitą gerai psichologo paieškos funkciją atliekančią įstaigą