Nuotekų valymo įrenginiai skirti naudoti tik įmonėms?

Vos išgirdę žodį nuotekų valymo įrenginiai, daugeliui atrodo, kad jiems toks dalykas neaktualu, nes čia labiau skirta didelėms įmonėms ar verslams, kurie generuoja itin didelį nuotekų kiekį. Tačiau taip tikrai nėra. Pagrinde buitinių nuotekų valymo įrenginiai iškeliauja į nuosavų namų kvartalus ar sodo namelius, kur nėra pratiestas nuotekų vamzdynas ir nuotekos galimai išbėgtų tiesiogiai į aplinką. Todėl visi buitinių nuotekų įrenginiai yra sukurti tam, kad dydis, panaudojimas ir aptarnavimas būtų pritaikytas privačiam asmeniui.

Kaip taisyklingai montuojami ir įrengiami nuotekų valymo įrenginiai?

Paprastai viskas prasideda nuo to, jog nuotekų valymo įrenginiai parenkami specialiai pagal individualius žmogaus poreikius, nuotekų kiekį ir panašius rodiklius, tuomet pagaminus talpą yra randama įmonė, kuri užsiima būtent įrenginių montavimu. Pradedami kasimo darbai, patikrinamas dirvožemis, ar viskas tinka ir galiausiai įstatoma talpa, pritvirtinama pagal reikalavimus ir užkasama. Visi užkasti nuotekų valymo įrenginiai turi aptarnavimo šachtas su liukais, kas leidžia lengvai ir patogiai prieiti prie įrenginio ir jį aptarnauti. Visada rekomenduojama montavimo ir įrenginio sureguliavimo darbams samdyti tos srities specialistus, nes pats įrenginys yra ganėtinai brangus, na o jį įrengus netinkamai gali ne tik sugesti, bet ir būti nebetaikoma garantija iš gamintojų nes montavimas atliktas ne pagal reikalavimus.

Kodėl kemšasi vamzdžiai ir kuo su tai susijusios riebalų gaudyklės?

Kaip yra žinoma vamzdynai paprastai kemšasi dėl to, nes į juos patenka riebalai ir įvairiausių rūšių natūralios kilmės aliejų, ko eigoje sustingę riebalai nusėda ant vamzdynų sienelių ir nuotekų pratekėjimas sustoja. Anksčiau itin daug gyventojų bei maitinimo, apgyvendinimo ar gamyklinių įstaigų vadovai susidurdavo su šia problema, todėl ir buvo sukurtos riebalų gaudyklės. Įrengus riebalų gaudykles, riebalai ar kitų rūšių aliejai yra atskiriami nuo bendrųjų nuotekų ir taip apsaugoma nuo vamzdynų užsikimšimo bei korozijos.

Riebalų gaudyklės įrengimas ir aptarnavimas

Riebalų gaudyklės gali būti dviejų tipų: antžeminės ir požeminės. Požeminės gali būti kasamos po žeme ir negadinti bendro kraštovaizdžio bei sutaupyti vietos patalpoje, na o ten, kur negali iškasti duobės – pavyzdžiui dideliame pastate ar kažkur miesto centre, senamiestyje, tokiu atveju neišvengiamai reiktų rinktis antžemines riebalų gaudykles. Jos gali būti pastatomos patalpos viduje. Paprastai kokybiškos riebalų gaudyklės neskleidžia kvapo, atrodo tvarkingai ir patraukliai, na ir yra lengvai aptarnaujamos. Riebalų gaudyklės yra aptarnaujamos tuomet, kai valdymo pultelyje suskamba signalas ir informuoja apie pasiektą aukštą riebalų lygį. Naujesniuose įrenginiuose aptarnavimas vyksta automatiniu būdu ir įrenginys ištuštinamas labai greitai ir patogiai, na o senesniuose modeliuose – tai galima atlikti rankiniu būdu. Taigi, visuomet prieš renkantis riebalų gaudykles, pasidomėkite jos įrengimo galimybėmis bei aptarnavimo specifika.